15 Ağustos 2013 Perşembe

KALBE GİDEN SALATALAR KİTABI

Kalbe giden salatalar

D-Life Mutfak Şefi Mehmet Çamcı, Dr. Caldwell B. Esselstyn'in yazdığı ve D-Life'ın katkılarıyla NTV Yayınları'ndan çıkacak olan Kalp Hastalığından Koruyan ve İyileştiren Mucize Diyet kitabında yer alan sağlık deposu salataları sizin için hazırladı.
 
SEBZELİ KISIR (10 kişilik)
Katkısız bulguru doğal gıda ürünleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Arzu ederseniz üzerini havuç rendesi, dilimlenmiş kırmızı turp, ince kıyılmış biber çeşitleri, kıyılmış çin lahanası ya da diğer sebzelerle süsleyebilirsiniz. Daha doyurucu bir salata olması için haşlanmış nohut ya da mısır ilave edebilirsiniz. Ayrıca bulgurun çabuk piştiğini unutmayın.

Malzemeler:1 su bardağı bulgur, 1 bardak kaynar su, 2 adet küp şeklinde doğranmış iri domates, birkaç adet cherry domates, 1 su bardağı dolusu ince kıyılmış maydanoz, 1 büyük diş doğranmış sarmısak, beyaz ve yeşil kısımları birlikte doğranmış 4 adet taze soğan, 1 adet ufak boy doğranmış tatlı soğan, 1 adet soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış salatalık, ¼ su bardağı doğranmış taze nane, yarım su bardağı limon suyu, ¼ su bardağı balsamik sirke, roka, ıspanak ya da marul

Hazırlanışı:Bulguru yıkayın ve geniş bir kaseye koyup ü zerine yü zeyini kaplayacak kadar kaynar su dökün. Üzerini kapatın ve domatesi keserken demlenmeye bırakın. Süzdüğünüz bulgura doğranmış domatesleri ekleyin ve iyice karıştırarak bulgurun domatesin suyunu çekmesini bekleyin. Maydanoz, sarmısak, yeşil soğan, tatlı soğan ve salatalığı
bulgur karışımına ekleyin. Limon suyu ve balsamik sirkeyi ekleyip iyice karıştırın. Mümkünse bir gece ya da en azından birkaç saat buzdolabında bekletin. Roka, ıspanak ya da marul yatağında servis edin.

ANTONIA'NIN MERCİMEK SALATASI (4 kişilik)
Mercimekleri fazla pişirirseniz salatanızı terbiye ederek tadını daha da zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler:1 su bardağı yeşil mercimek, küp şeklinde kesilmiş 1 kırmızı soğan, 1 adet küp küp doğranmış kırmızı dolmalık biber, yarım su bardağı doğranmış maydanoz ya da kişniş, 2 çorba kaşığı elma sirkesi, 2 diş iyice ezilmiş sarmısak, 2 çorba kaşığı hardal, 2-3 çorba kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı doğranmış dereotu

Hazırlanışı:İki bardak suyu kaynatın. Mercimeği içine dökün ve 15 dakika kadar kaynatın. Yumuşayacak ancak diriliğini tam yitirmeyecek kadar pişirin. Mercimek sıcakken üzerine doğranmış soğan, biber ve maydanozu ilave edin. Küçük bir kasede, sirke, sarmısak, hardal, limon suyu ve dereotunu çırpın. Sıcak mercimeğin ü zerine döküp iyice karıştırın.

KAYISI VE SOYA SOSLU PİRİNÇ SALATASI (8 kişilik)
Soya sosu kullandığınızda salatanın tuz oranı yü ksek olacaktır.

Malzemeler:2 su bardağı kısa taneli pişmemiş esmer pirinç (ya da 4 su bardağı pişmiş pirinç), 4 su bardağı su, 1 adet
rendelenmiş havuç, 3 sap küp küp kesilmiş kereviz, 1 demet doğranmış taze soğan, 1 iri boy küp küp doğranmış kırmızı dolmalık biber, 2 su bardağı koçanından taze ayıklanmış mısır, 1 su bardağı haşlanmış bezelye, 225 gr haşlanmış, dilimlenmiş su kestanesi

Sos için:¼ su bardağı soya sosu ya da sıvı amino asit, ¾ su bardağı pirinç ya da elma sirkesi, 1 su bardağı ananas suyu, ¼ su bardağı organik kayısı reçeli, 2 tatlı kaşığı ezilmiş sarmısak, 1 tatlı kaşığı sarmısak tozu, 1 tatlı kaşığı soğan tozu, 1 tatlı kaşığı toz hardal, 2 tatlı kaşığı soyulmuş, rendelenmiş taze zencefil, 1,5 tatlı kaşığı beş baharat tozu karışımı (tercihe bağlı)

Hazırlanışı:Pirinci 4 bardak suda yaklaşık 40 dakika, suyunu çekene kadar pişirin. Tü m sebzeleri bir kasede toplayın. Sos malzemesinin tü mü nü zencefil pü releşene kadar blenderda çırpın. Sebzeleri, pirinci ve sosu karıştırın. Oda sıcaklığında servis edin.

RENGARENK BROKOLİ SALATASI (6 kişilik)
Salatayı tam buğday ekmeğiyle tüketerek daha doyurucu bir öğü n elde edebilirsiniz. Bol soslu seviyorsanız sos miktarını iki misli artırabilirsiniz.
Malzemeler:2 baş çiçeği kü çü k parçalar halinde kesilmiş, sapları dilimlenmiş brokoli, 2 adet dört parçaya kesilmiş ve ayrılmış iri soğan, 1 adet doğranmış kırmızı dolmalık biber, yeşil ve beyaz kısımları birlikte 2,5 cm'lik parçalar halinde kesilmiş 3 baş Çin lahanası, 4 adet dilimlenmiş taze soğan, yarım su bardağı pirinç veya elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı hardal, 1 yeşil limonun suyu

Hazırlanışı:Brokoliyi tam yumuşayana ve parlak yeşil renge dönene kadar buharda haşlayın. Soğanları yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye yayın ve her iki tarafı da karamelize olana kadar pişirin. Pişen soğanları ve brokoliyi bir kasede karıştırın. Biberi, Çin lahanasını ve taze soğanı ilave edin. Sirke, hardal ve yeşil limon suyunu küçük bir kasede karıştırıp brokoli karışımının üzerine dökün. Servis yapmadan önce buzdolabında biraz soğutun.

FASULYELİ ENGİNAR SALATASI (6 kişilik)
Görüntüsü kadar tadı da güzel olan bu salatada enginarın üst kısımları yerine dikey olarak dört parçaya böldüğünüz saplarını kullanabilirsiniz.

Malzemeler:1 büyük boy doğranmış domates, 1 adet doğranmış kırmızı dolmalık biber, 1 küçük boy doğranmış kırmızı soğan, 1 su bardağı doğranmış maydanoz veya kişniş, yarım kg haşlanmış barbunya fasulyesi, yarım kg haşlanmış nohut, 400 gram haşlanmış enginar kalbi, 2 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 2 çorba kaşığı balsamik sirke, 1,5 tatlı kaşığı baharatlı hardal, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş dağ kekiği, 1 diş ince kıyılmış sarmısak

Hazırlanışı:İlk yedi malzemeyi geniş bir kasede karıştırın. Geriye kalan malzemeyi küçük bir kaseye koyup çırpın ve sebze karışımının üzerine dökün. Servis etmeden önce buzdolabında biraz soğutun.

KIPKIRMIZI SALATA (8 kişilik)
Sadece lezzeti değil, görüntüsüyle de çarpıcı bir salata hazırlamak elinizde.

Malzemeler:1 demet yeşilleri temizlenmiş, alacalı soyulup lokma büyüklüğünde doğranmış kırmızı turp, yarım göbekli ve doğranmış kırmızı lahana, 1 kutu ortadan ikiye kesilmiş cherry (kiraz) domates, 1 kg haşlanmış barbunya fasulyesi, 1 su bardağı küp küp doğranmış kırmızı dolmalık biber, küp küp doğranmış küçük boy kırmızı soğan, 2 çorba kaşığı tahinsiz humus, 1 limonun suyu, 2 çorba kaşığı balsamik sirke, roka veya körpe kıvırcık salata

Hazırlanışı:İlk altı malzemeyi bir kasede karıştırın. Sonraki üç malzemeyi küçük bir kasede karıştırın. Sosu sebzelere dökün, çalkalayarak karıştırın ve buzdolabına koyun. Servisten önce derin olmayan bir salata kasesinin iç tabanına roka veya körpe kıvırcığı yerleştirip ü zerini salata karışımınızla doldurun.

Tahinsiz Humus (2 su bardağı)
Malzemeler: 2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 diş doğranmış sarmısak, 1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 5 çorba kaşığı sebze suyu veya su, 1 tatlı kaşığı soya sosu veya sıvı amino asit

Hazırlanışı: Nohut, sarmısak, limon suyu ve sebze suyunu akışkan bir hal alana kadar mutfak robotunda çekin. Karışım yoğun olursa su ya da sebze suyu ilave edin. İstediğiniz lezzete göre soya sosu ekleyin. Dilerseniz sosunuza bir su bardağı kişniş veya maydanoz ilave edebilir, nohut yerine kuru fasulye kullanabilirsiniz.
(Not : Bu yazıyı D-Life.com.tr'nin sayfasından aldım..izin almadım ama sayfada da izin alınması gerektiğine dair bir yazı yoktu.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder