21 Eylül 2013 Cumartesi

DEMİR EKSİKLİĞİ

Demir zengini 10 yiyecek - 1Kendinizi yorgun hisseder, gerginliğinizin arttığını görürseniz, vücudunuzun demir eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Demir yönünden zengin gıdalarla beslenin.

Enerji düşüklüğü, sürekli yorgunluk hali, baş ağrısı ve baş dönmesi, ağız içinde çıkan yaralar, soluk bir cilt, kırılgan ve deforme olan tırnaklar, sağlıksız donuk saçlar, iştah kaybı, uyku bozukluğu, nefes darlığı gibi şikayetler demir eksikliğinin belirtileri arasında yer alır.

Demir eksikliğinin tespiti için kan testi yapılır. Tek başınıza demir eksikliği teşhisi koymayın. Belirtiler varsa, doktora gidin ve beslenmenize demir açısından zengin besinlerle destek verin.

Demir zengini 10 yiyecek - 1
Genç kızlarda 26 mg., adet öncesi kadınlarda 33 mg., erkeklerde ve adet sonrası kadınlarda 14 mg. demir ihtiyacı günlük olarak alınması önerilen miktardır.

Vücutta yerince demir olmadığında, vücut daha az kan hücresi veya daha küçük kırmızı kan hücresi üretir. Buna demir eksikliği anemisi denir.

Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşırlar. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri, kemik iliği tarafından üretilir.

Dünya Sağlık örgütü, hemoglobin seviyesinin kadınlarda 12g/dL, erkeklerde ise 13gl/dL’nin altında olmasını anemi olarak kabul etmektedir.

Beynin bazı bölgeleri demir eksikliğinden çabuk etkilenir. Demir eksikliği, demir rezervlerinin boşalmasıyla başlar, demire bağlı enzimlerin ve hemoglabinle miyoglobin gibi proteinlerin azalmasıyla devam eder.

Demir eksikliği anemisi veya demirin vücut tarafından emilmesi noktasında rahatsızlığı bulunanlar profesyonel demir takviyesine ihtiyaç duyabilirler.

Demirden zengin gıdalarla günlük demir ihtiyacının tamamı karşılanabilir. Bu gıdalar düzenli tüketildiğinde, demir eksikliğini karşılamada etkili olacaklardır. İşte demir zengini 10 gıda…
Demir zengini 10 yiyecek - 1
1.Ton balığı
2.fasulye
3.ıspanak
4.tavuk ciğeri
5.kırmızı et
6.kabuklu deniz ürünleri
7.kuru kayısı , erik, üzüm incir
8. roka , maydanoz
9.yumurta
10.pekmez















(Not : Bu yazıyı MSN Kadından aldım.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder